Effectieve Custom GPT’s met de INSTA-BRAIN-methode

Geen verrassing meer hier: Kunstmatige intelligentie kan je helpen serieuze tijdswinst te boeken. Of de kwaliteit van je dienstverlening verbeteren. Of alle drie. Leuk allemaal, maar ondertussen willen we geen eenheidsworst. Hoe zorg je ervoor dat AI zich écht aanpast aan jouw werkwijze, communicatie en merkidentiteit? Dáár komt een Custom GPT om de hoek kijken en over de inrichting daarvan, schreef ik hier al eens uitgebreid. Maarrrrr…. technisch inrichten is één ding, zorgen dat alle inhoudelijke aspecten zijn gecoverd weer heel wat anders. Want hoe laat je de techniek zodanig voor je werken, dat je er een bruikbaar product aan overhoudt? Incoming: de INSTA-BRAIN-methode. In dit artikel kijken we daarom naar de INstructies, STAppen, BRAnding én INformatie die nodig zijn om je Custom GPT écht voor je te laten werken. Jawel. INSTA-BRAIN dus.

 
 

Waarom veel Custom GPT’s niet opleveren wat je hoopt

Je hebt vast al geëxperimenteerd met AI en zelfs overwogen om een Custom GPT te bouwen. Het idee is op papier vrij simpel: een AI die precies doet wat jij wilt en perfect aansluit op jouw manier van werken. Maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger. 

Veel chatsessies met je favoriete zelfgebouwde AI-assistenten leiden vaak tot de volgende frustraties en vragen:

  • "Ik krijg nog steeds generieke antwoorden." Je hebt instructies opgesteld, maar de output voelt vlak en inwisselbaar. Hoe zorg je ervoor dat je AI niet klinkt als een standaard chatbot?

  • "De AI doet niet altijd wat ik wil." Soms werkt het geweldig, maar op andere momenten lijkt hij compleet de verkeerde kant op te gaan. Hoe voorkom je dat je AI inconsistent reageert?

  • "Ik weet niet welke informatie ik moet toevoegen." AI is zo slim als de data waarmee hij werkt. Maar hoe bepaal je welke informatie cruciaal is en hoe je die effectief inzet?

Als je hierop ‘ja’ zegt, ben je niet de enige. Been there, done that. Een Custom GPT inrichten is een proces van trial and error en een flinke snuf finetuning. Dat is waar de INSTA-BRAIN-methode in beeld komt: een gestructureerde aanpak die ervoor zorgt dat jouw Custom GPT wél doet wat je nodig hebt. 

In dit artikel neem ik je mee in de methode, zodat je direct stappen kunt zetten om je AI effectiever te maken. Lees: zodat je niet dezelfde stupiditeiten als ondergetekende hoeft te ervaren

INstructies voor een effectieve Custom GPT: zo stuur je AI de juiste richting op

Heldere instructies vormen de basis van elke succesvolle AI-assistent. Ze bepalen niet alleen de rol van je AI, maar ook welke taken hij uitvoert en welk eindresultaat je mag verwachten. Hoe preciezer en specifieker je instructies, hoe beter je AI functioneert. Denk nog eens aan een stagiair en in hoeverre jouw instructies bepalend zijn voor het resultaat van de opdracht. (Ervaringsdeskundige hier: heel heel bepalend.)

Maar hoe zorg je ervoor dat je AI precies doet wat jij wilt? Volg deze drie essentiële stappen:

1. Definieer de taken van je Custom GPT

Denk na over welke taken je AI moet oppakken. Moet hij productbeschrijvingen schrijven, klantvragen verwerken of complexe rapportages genereren? Hoe specifieker je dit vastlegt, hoe beter hij presteert. Maak een duidelijke lijst van alle taken die je AI moet uitvoeren en bepaal de prioriteit per taak. Geef ook aan wat je expliciet niet wil dat er gebeurt.

2. Definieer het proces van je Custom GPT

Waar haalt je Custom GPT welke informatie vandaan in welke stap? Er is een maximaal aantal karakters beschikbaar voor het instructieveld. Daarom gaan we in dat veld vooral vertellen waar je Custom GPT relevante informatie vandaan moet halen. (Spoiler alert: uit uploads)

3. Geef je AI toegang tot de juiste informatie

Dooddoener alert: AI is slechts zo goed als de data waarmee ie werkt. Zorg ervoor dat je Custom GPT toegang heeft tot relevante bronnen zoals interne handleidingen, beleidsdocumenten of een uitgebreide FAQ, als je zinnige klantenservice ondersteuning wenst. Hoe vollediger en accurater de informatie, hoe beter je Custom GPT presteert en hoe minder tenenkrommende output je hebt te verstouwen.

STappen: stapje voor stapje richting je einddoel

Wil je dat je Custom GPT consistent en effectief presteert? Dan is een duidelijke structuur essentieel. Zonder heldere stappen en instructies krijg je een AI die alle kanten opgaat—net als een stagiair zonder begeleiding. 

1. Begin met het einddoel

Wat moet je AI uiteindelijk opleveren? Daar heb je in het vorige onderdeel over nagedacht en al context aan gegeven. Nu verdeel je het proces in subdoelen en deelvragen. Wat moet er gebeuren voordat het grotere plaatje klopt? Door dit stap voor stap af te werken én tussentijds steeds te checken of op bij te sturen, voorkom je dat je AI een verkeerde kant opgaat.

2. Werk in overzichtelijke stappen

Structuur zorgt voor betere resultaten. Breek het proces op in kleinere, beheersbare stappen:

  • Identificeer de taken die je AI moet uitvoeren.

  • Selecteer de juiste databronnen om je AI te voeden met relevante en actuele informatie.

  • Test en optimaliseer per stap om bij te sturen waar nodig.

3. Iteratief verbeteren

Jouw expertise is nooit ‘af’. Dus: een Custom GPT is nooit 'af'. Blijf monitoren of je assistent nog steeds werkt zoals je had bedoeld. Evalueer of de output nog in lijn ligt met je initiële doel en optimaliseer waar nodig. Door dit als een iteratief proces te zien, haal je het maximale uit je Custom GPT.

Door deze gestructureerde aanpak toe te passen, voorkom je dat je een generieke chatbot ontwikkelt en zorg je voor een model dat specifiek en effectief presteert binnen jouw context. 

Hoeveel tijd kost het om dit goed te doen?

Nu heb je de complete structuur van de INSTA-BRAIN-methode. Als je dit stap voor stap toepast, krijg je een AI die perfect aansluit bij jouw wensen. 

Maar eerlijk is eerlijk: een solide Custom GPT bouwen is geen ‘even snel’ klusje. Het betekent:

  • Zelf je instructies finetunen en testen

  • De juiste branding en toon ontwikkelen

  • De dataset zorgvuldig selecteren en optimaliseren

  • Iteratief verbeteren op basis van feedback

Je kunt met gemak een dagdeeltje stukslaan aan je initiële inrichting en vervolgens een paar uur per maand aan je finetuning, natuurlijk geheel afhankelijk aan hoeveel ontwikkeling jouw specifieke vraagstuk onderhevigis.

Sommige mensen vinden het leuk om hier zelf mee te experimenteren en alles uit te zoeken. Anderen willen gewoon zo snel mogelijk een goed werkende AI en liever geen tijd verspillen aan trial-and-error.

Wil je tijd besparen en direct de juiste keuzes maken? In de online course Custom GPT x INSTA-BRAIN’ neem ik je mee door dit hele proces, met concrete invulmodellen en templates zodat je Custom GPT meteen goed staat. Niet omdat je het zelf niet kunt, maar wel omdat het altijd nét even sneller kan.

Tot zover de commercial break. Terug naar het het reguliere programma.

BRAnding: bouw een sterke merkidentiteit in je Custom GPT


Waarom branding onmisbaar is voor jouw Custom GPT

Branding is geen leuk laagje make-up voor in de online etalage, maar een essentieel onderdeel van een effectieve Custom GPT. Je AI-assistent moet naadloos aansluiten bij je merkidentiteit, zodat gebruikers direct herkennen dat ze met jou of jouw organisatie te maken hebben. 

Dit betekent een consequente tone of voice, herkenbare woordkeuze en een stijl die past bij je bedrijf. Een AI die de ene keer formeel en afstandelijk klinkt en de andere keer los en speels, schept verwarring én maakt achterdochtig. We moeten er dus voor zorgen dat de output uit je Custom GPT sterk in de buurt komt van de uitkomst uit jouw vingertoppen. En dat kan gelukkig.

Hoe zorg je voor een consistente merkuitstraling?

Denk goed na over hoe je AI moet klinken en welke kernwaarden hij moet uitstralen. Is je merk serieus en deskundig, of juist informeel en toegankelijk? Welke woorden, slogans of tone-of-voice kenmerken je communicatie? Een goed afgestemde AI reflecteert je merkidentiteit in elke interactie, zodat gebruikers direct ervaren dat ze in contact staan met een betrouwbare, herkenbare stem.

Consistentie is hierbij de sleutel. Je AI moet zich gedragen als een merkambassadeur die perfect aansluit bij je website, socialmediakanalen en klantenservice. Dit betekent dat hij dezelfde woordkeuzes, schrijfstijl en toon hanteert. Door dit consistent door te voeren, voorkom je dat je AI als een losstaand, generiek systeem aanvoelt en zorg je voor meer vertrouwen en herkenbaarheid bij je gebruikers.

Praktische tips om je AI-merkidentiteit te versterken

  • Bepaal je tone of voice: formeel, informeel, creatief? Zorg dat je AI altijd in dezelfde stijl communiceert. Beter nog: maak een document propvol met jouw beste artikelen, LinkedIn posts en andere teksten die representatief zijn voor jouw tone of voice.

  • Gebruik herkenbare kernwoorden: woorden en zinsconstructies die jouw merk uniek maken, moeten ook in je Custom GPT verwerkt worden.

  • Wees expliciet over wat jouw merk niet is: welke woorden, termen en zinnen gebruik je niet? Welke zinsconstructies gebruik je niet? Maak duidelijk waar je Custom GPT van weg moet blijven. 

  • Houd je branding up-to-date: regelmatige bijsturing van de AI zorgt ervoor dat je merkidentiteit consistent blijft.

INformatie: de juiste data maakt of breekt je Custom GPT

Herhaling: AI is zo goed als de informatie waarmee hij werkt. Zelfs met sterke instructies, een strakke branding en een goed proces, zal een AI zonder de juiste informatie generieke of onvolledige antwoorden geven, gebaseerd op het fijngemalen gemiddelde van de online gangbare bronnen. Dit is de kern van het probleem als je output nu regelmatig als herkauwde fletse ellende aanvoelt.

Hoe zorg je ervoor dat je AI niet alleen slim, maar ook relevant is voor jouw organisatie?

  1. Bepaal welke kennis je AI nodig heeft
    Welke vragen moet je AI beantwoorden? Heeft hij toegang nodig tot productinformatie, interne beleidsdocumenten of klantcases? Maak een lijst met de cruciale onderwerpen waarin je AI moet uitblinken.

  2. Gebruik consistente en actuele bronnen
    Je AI moet zijn antwoorden baseren op betrouwbare en up-to-date informatie. Dat betekent geen losse documenten verspreid over systemen, maar een centrale, gestructureerde dataset.

    Denk aan:

    • Interne handleidingen en kennisbanken

    • Veelgestelde vragen van klanten

    • Relevante blogartikelen of whitepapers

    • Specifieke richtlijnen over je tone-of-voice

  1. Vermijd ‘hallucinaties’ door gecontroleerde input
    AI heeft geen feitenkennis – hij voorspelt woorden op basis van input. Als die input onvolledig of verkeerd is, zal je AI ook foute antwoorden geven. Door alleen geverifieerde informatie toe te laten en feedbackloops in te bouwen, zorg je dat je AI betrouwbaar blijft.

  2. Blijf updaten en finetunen
    Een AI is nooit ‘af’. Komen er nieuwe richtlijnen, producten of marktinzichten? Dan moet je AI daarin meegroeien. Door periodiek je informatiebronnen te updaten en output te evalueren, houd je de prestaties hoog en voorkom je verouderde of irrelevante antwoorden.

Feestje verpesten: bescherm gevoelige informatie

Even de kritische noot: stel jezelf tijdens de inrichting ook altijd de vraag wat voor gegevens je gaat delen met je Custom GPT. Heb je een betaalde account bij ChatGPT (of de LLM van je keuze), dan zijn er keuzes te maken over wat je wel of niet deelt met de ontwikkelaar van de AI-tool. Heb je een gratis account? Dan betaal je altijd met je data. En daarmee potentieel met de data van je klanten, of met cruciale bedrijfsinformatie. Wees je daarvan bewust en neem daar de juiste actie op.

Jammer joh, jouw brein moet nog steeds aan het werk.

Zelfs als je je Custom GPT perfect hebt ingericht – met haarscherpe instructies, een solide stappenplan, een herkenbare branding en een waterdichte dataset – ben je er nog niet. In elke fase is jouw grijze massa keihard nodig om tot de beste output te komen:

  1. Inrichting: voor de hand liggend deze, maar tijdens de inrichting dwingt de methode je na te denken over het proces en de gewenste uitkomsten. 

  2. Het gebruik: door de inrichting met stappen, wordt je tijdens het gebruik van je Custom GPT bij elke stap weer uitgedaagd om te interpreteren en bij te sturen

  3. De output: ook het ‘eindproduct’ verdient weer jouw zorgvuldige afweging. Is dit het best passende eindproduct bij het doel dat je voor ogen hebt?

Kortom, een goed ingerichte AI is geen eindstation, maar op z’n best heel wat stationnetjes verder dan het startpunt van je traject. Wat eruit komt, moet je altijd controleren, interpreteren en bijschaven. Klopt het antwoord? Sluit het écht aan bij je doelgroep? Is de tone of voice nog steeds on point? 

Goed om daarom nog een paar beperkingen van AI op je netvlies te hebben:

  • AI weet niet wat jij bedoelt, alleen wat je zegt. Zelfs met de beste prompt kan je GPT iets nét anders interpreteren dan jij voor ogen had. Jij moet dus altijd checken of de output aansluit bij je intentie.

  • AI kan patronen herkennen, maar geen context voelen. Een goed voorbeeld is nuance in je communicatie. Soms is een scherp geformuleerde boodschap nodig, soms juist wat diplomatiek verpakken. Dat inzicht heeft AI niet – jij wel.

  • AI kan zich herhalen of onbedoeld gaten laten vallen. Het model voorspelt woorden op basis van wat logisch lijkt, maar ziet het grotere geheel niet. Jij moet zorgen dat alles goed in elkaar klikt.

  • AI kan domweg fouten maken. En die zijn niet altijd meteen zichtbaar. Een AI kan een verkeerd feit genereren, een onhandige formulering kiezen of simpelweg een stukje logica missen. Jouw kritische blik is de enige manier om dat te ondervangen.

Een Custom GPT is je assistent, niet je vervanger. Als je output klakkeloos kopieert zonder je eigen inzicht toe te passen, dan loop je nog steeds het risico op suboptimaal resultaat. Resultaat dat misschien beter is dan je huidige resultaat. Maar als we toch bezig zijn om je proces te optimaliseren, zullen we het dan maar gelijk helemaal goed doen?

Conclusie: zet vandaag nog de eerste stap

Wil je een Custom GPT die écht impact maakt op jouw repetitieve processen? De INSTA-BRAIN-methode helpt je een AI-assistent te ontwikkelen die perfect aansluit op jouw werkwijze, merkidentiteit en doelen. Met de juiste instructies, een doordacht stappenplan, consistente branding en actuele informatie, zorg je voor een model dat uitkomsten levert dat niet generiek voelt, maar juist naadloos integreert met jouw bedrijf.

 
 

Nóg sneller van de kant?

Waarom zelf worstelen als je in één keer een AI bouwt die meteen werkt? Pak de shortcut met  de online course ‘Custom GPT x INSTA-BRAIN’ en zet vandaag nog je slimme assistent live.

Ik laat je zien hoe je in één keer de juiste instellingen, prompts en uploads gebruikt, zodat je Custom GPT direct impact maakt.

Je krijgt dan meteen de templates waarmee je de methode gemakkelijk invult én inzet voor jouw specifieke vraagstuk.

 
Volgende
Volgende

Bolt: van idee naar je eigen app in 90 seconden