Bolt: van idee naar je eigen app in 90 seconden

Stel je voor: je hebt een briljant idee voor een app – eentje waarvan je gewoon weet dat het zomaar de volgende grote hit kan zijn. Maar bij de gedachte aan urenlang ploeteren met code krijg je een wegtrekker. Want je kunt namelijk helemaal niet programmeren. Wat als ik je vertel dat je alleen maar je idee hoeft in te typen en de magie vanzelf op je scherm ontstaat? Geen gedoe, geen programmeertaal leren, zelfs geen gehannes met drag-and-drop. Gewoon je idee omzetten in werkende software, in minder tijd dan het kost om een kop koffie te zetten. Dat is Bolt. En als dat niet al genoeg is om je nieuwsgierig te maken, wacht dan maar tot je ziet wat het kan.

 
 
 

Waarom Bolt?

Geen gedoe, geen regels code, gewoon magie. Klinkt goed. Te goed zelfs. Maar er zijn al langer meer van dat soort zogeheten no-code oplossingen op de markt. Waarom zou je dus in vredesnaam voor Bolt kiezen in plaats van andere no-code tools zoals Bubble of Webflow?

Simpel: Bolt benut AI om jouw idee direct om te zetten in werkende code, zonder al die drag-and-drop interfaces. Je schrijft op wat je wilt maken, en Bolt doet de rest. Binnen seconden heb je werkende code die staat te popelen om te draaien. Perfect voor startups en kleine bedrijven die geen tijd hebben om te verspillen en gewoon willen gáán. Perfect om snel jouw idee gestalte te kunnen geven. Om je creativiteit in leven te houden, zonder het te laten verzwelgen in een technisch moeras.

Het idee: Een habit tracker

Voor mijn demo met Bolt besloot ik een habit tracker te maken. Geen rocket science dus, maar gewoon een simpele tool om mijn dagelijkse gewoontes bij te houden – zoals meer bewegen, genoeg water drinken, en mijn calorieën in de gaten houden. Liefst met een knipoog: een beetje humor en speelse gamification elementen, om mij ook echt wat vaker van die stoel af te laten komen. Het mooie van Bolt? Ik hoefde mijn idee alleen maar in begrijpelijke taal in te tikken en de AI ging meteen voor me aan de slag.

Binnen een paar seconden verscheen de code al op het scherm, helemaal klaar om gepersonaliseerd te worden door iemand die daar wél chocola van kan maken. Het voelde echt alsof ik een persoonlijke developer tegenover me had die behoorlijk goed begreep wat ik wilde. Niet alleen verscheen de code op het scherm, na pakweg 90 seconden had ik ook een werkend prototype in opmaak tot mijn beschikking.

Mooi stukkie tekst, maar dit wil je natuurlijk zien gebeuren om het te geloven. Hieronder zie je daarom de totstandkoming van de software in een video van minder dan vijf minuten.

 
 

Zo simpel dat het makkelijk is en ook eenvoudig

Zoals je hierboven dus ziet: het proces is bizar simpel. Ik voer mijn instructies in en Bolt begint meteen met het spuwen van code. Wat opvalt is dat Bolt zelfs fouten herkent en zelfstandig (ok, na enige aanmoediging) corrigeert – alsof je een doorgewinterde developer ziet die zijn eigen werk aanscherpt. Zonder dat ik natuurlijk inhoudelijk kan vertellen wat er mis is gegaan in de code. Weet ik veel. En toegegeven: soms is er ook een refresh nodig om alles weer soepel te laten lopen, maar binnen een paar minuten heb ik dus een werkende versie van mijn habit tracker op het scherm. Het geeft je niet alleen een kickstart, maar ook de vrijheid om meteen door te pakken en iteraties te doen.

Een van de beste dingen aan Bolt is dus de intuïtieve interface. Heb je al wat ervaring met softwareontwikkeling, dan pik je het al helemaal zo op. Voor beginners die ook echt wat meer over software ontwikkeling willen weten, is er uitgebreide documentatie en zijn er tutorials die je op weg helpen. En dankzij een actieve community op GitHub kun je ook altijd bij anderen terecht voor hulp. Voor bedrijven die Bolt binnen teams willen inzetten, is er zelfs professionele ondersteuning beschikbaar. Dus, of je nu alleen aan het experimenteren bent of het groots wilt aanpakken, je zit goed. Als je daar allemaal niet naar op zoek bent, maar gewoon alleen dat ene ideetje tot leven wilt zien komen dan, zoals de video laat zien, zit je dus óók goed.

Hieronder een screenshot van de ontwikkelde habit tracker. Zelf even met een interactieve demo van deze habit tracker pielen? Dat kan hier.

 
 

Voordelen en beperkingen

Wat Bolt dus zo tof maakt, is de combinatie van snelheid en eenvoud. Binnen een paar minuten een werkend prototype dat normaal gesproken veel meer tijd en expertise zou kosten. Bolt is daarmee ideaal voor mensen zonder programmeerkennis, maar ook voor ontwikkelaars die snel een proof-of-concept willen neerzetten. Natuurlijk heeft het zijn beperkingen; het werkt vooral goed voor front-end projecten en kleine back-end toepassingen. Voor complexere applicaties moet je nog steeds zelf aan de knoppen draaien, of die developer aan het werk zetten. Geen wereldramp, maar wel iets om rekening mee te houden: zet het dus in waar de kracht van de applicatie ligt.

En zoals bij alle AI-tools die over je uitgestort worden, is ook hier de output zo goed als de prompt die je erin stopt. Je ziet duidelijk bij mijn habit tracker dat ik meer sturing had moeten geven aan hoe ik beweging wil vastleggen (want nu per blokken van 5 minuten, dat is wat breed) en hoe ik had willen zien dat calorieën worden bijgehouden (want nu is het doel om het aantal calorieën te halen, terwijl je er liever onder wilt blijven). Dat vergt dus aandacht en fine-tuning. Maar laten we wel wezen: komen developers altijd in één keer met het juiste eindproduct bij je terug?

Praktische toepassingen

Bolt is niet alleen handig voor persoonlijke projecten, zoals mijn habit tracker. Stel je voor: je kunt bijvoorbeeld ook een interactieve calculator maken voor je website, een prototype-app om aan je team te presenteren, of een kleine tool voor intern gebruik. Het bespaart je de tijd en kosten van een volledig ontwikkeltraject en geeft je een solide basis om op verder te bouwen. Het kan zelfs juist de introductie zijn om developers van vlees en bloed aan het werk te zetten met meteen een veel duidelijkere riching. En eerlijk is eerlijk: welke developer kan binnen 90 seconden een werkend prototype opleveren? Juist, dat lukt niemand. Ook deze AI ontwikkeling is er wat mij betreft eentje die alle betrokkenen helpt om veel sneller tot de kern te komen en daarmee veel sneller tot iets goeds. Niemand hoeft te vrezen voor zijn baan, de vlag mag uit omdat je werk veel meer verdieping kan krijgen. Mits je dus bereid bent om je skills te ontwikkelen om die verdieping op te kunnen zoeken.

RevolutionAIr of gewoon tof?

Bolt van StackBlitz laat zien hoe AI en no-code development op een prachtige manier kunnen samenkomen. De mate waarin software ontwikkeling hiermee toegankelijk wordt voor niet techneuten is in ieder geval een toffe ontwikkeling. Maar als het basisniveau van de gemiddelde gebruiker daarmee stijgt, stijgt daarmee ook het aantal wensen aan tools als Bolt. Het is interessant om te zien of Bolt dat in de komende periode kan bij blijven benen. Tot die tijd is het in ieder geval te gek om prototypes te bouwen. Of, zoals ik dit weekend, dat idee voor een game van mijn dochter. Met een banaan in de hoofdrol en een courgette als pittige eindbaas.

 

Marketing was nog nooit zo leuk. Want machtig mooi zijn ze, al die tools..

Tegelijkertijd zijn ze geen cent waard. Althans, zonder een zinnige strategie.

Want wat wil je nou eigenlijk bereiken met al dat keiharde werken van je? Of met die contentproductie on steroids dankzij AI?

Zit jij je zinnen te tikken om het tikken? Te posten om het posten? Niet doen.

Laten we het er ongelooflijk over hebben.👇

 
Volgende
Volgende

De ultieme allesomvattende guide der guides over het inrichten van je Custom GPT (+ meer)