Chain, chain, chain - chain of tools #1: Perplexity x ChatGPT
Aretha Franklin zong het al. Bijna. Chain of tools: niets is sterker dan de juiste keten aan Artificial Intelligence based tooling. Elke dag komen er tientallen nieuwe oplossingen bij. Oplossingen die je op zichzelf staand al zeeën van tijd kunnen besparen, of die je in staat stellen creatiever werk te maken. Maar als je ‘AI on steroids’ wilt ervaren, dan ga je voor een slimme keten van handige tools die, liefst geautomatiseerd, met elkaar communiceren. In deze reeks kijk ik steeds naar praktisch toepasbare combinaties van beschikbare AI tools. Om je werkende leven makkelijker én leuker te maken. Vandaag aandacht voor de killercombo Perplexity x ChatGPT.
Video: John Travolta doet dansen op Chain of Fools.
Voor wie dan?
First things first, want misschien kun je alweer je browser afsluiten en even op de bank gaan liggen bijkomen: wanneer heb je wat aan het verder lezen van dit artikel? Simpel. Als je in de breedste zin van het woord tekst met informatie produceert. Als je door het bieden van een bepaalde inhoudelijke kennis een lezer wilt motiveren, inspireren of informeren. En zeker als je dat wel eens moet doen over onderwerpen buiten je eigen expertise-gebied.
Het leven voor Perplexity x ChatGPT
Fijn. Je bent er nog. Laat ik beginnen met het schetsen van mijn situatie voordat ik in aanraking kwam met deze AI combinatie: als online marketeer voor diverse B2B organisaties schrijf ik me het schompes aan uitgebreide blogartikelen, whitepapers of andere stukken content met een hoge informatiedichtheid. En dan ook nog eens vaak over onderwerpen waar ik niet zoveel verstand van heb. Eerlijk gezegd, dat is al snel het geval eigenlijk. Dat betekent dus: inlezen, interpreteren, bij een expert toetsen of ik het begrepen heb (“NEE”), weer lezen, opzet artikel opstellen, bij een expert toetsen of die opzet de kern een beetje raakt (“NEE”) en weer terug naar de tekentafel. Een hoop lessen in nederigheid én een halve maand verder komt daar dan een artikel uitrollen. En heus, soms is men er ook nog best een beetje blij mee. Want ‘het benne in ieder geval wel geinig geschreven’.
Maar das war einmal. Tegenwoordig heb ik ook de inhoud helemaal in de vingers. Kan ik in precies dezelfde tijd (psst.. mijn opdrachtgevers lezen ook mee) een artikel met veel meer diepgang opleveren, zonder een halve voltijdstudie te steken in het vergaren van de kennis vooraf. Incoming mijn lievelingscombo: Perplexity x ChatGPT.
Pardon? Perplexity?
Perplexity.ai is een vraag-en-antwoordtool die geavanceerde kunstmatige intelligentie gebruikt om je vragen te beantwoorden. De gedetailleerde antwoorden zijn op basis van up-to-date én betrouwbare informatie, inclusief duidelijke bronvermeldingen. Daarmee kun je snel informatie verifiëren en een diepgaander begrip krijgen van je onderwerp.
Pardon? ChatGPT?
Nee, dat geloof ik niet. Je weet heus wat dat is. Maar weet ChatGPT het zelf wel? Hier het rechtstreekse antwoord:
Ok, het kan dus van alles. Behalve een lekker leesbare tekst schrijven, als ik dit zo lees. Geeft niet, daarom blijven jij en ik altijd de laatste stap in het proces. De saus die de smaken allemaal samenbrengt.
Perplexity x ChatGPT: de kracht van de combo
Even een bezwaar vooraf ontkrachten, omdat je op basis van de bovenstaande uitleg misschien het gevoel hebt dat er veel overlap is bij deze twee tools. Bingo. Dat gevoel is juist. Daarom de drie belangrijkste verschillen op een rij, zodat zich óók voorzichtig aftekent waar de tools elkaar kunnen aanvullen. Wees gerust, daar kom ik natuurlijk op terug. Dat is namelijk het hele punt van dit artikel.
Verschil #1 | Antwoordmechanisme: Perplexity.ai is ontworpen om directe antwoorden te geven op al je vragen door informatie uit diverse bronnen te halen en deze samen te vatten. Met een focus op het presenteren van informatie uit betrouwbare bronnen. ChatGPT genereert antwoorden op basis van de kennis die het heeft geleerd tijdens zijn training, zonder real-time toegang tot externe databases of het internet (tenzij het is uitgerust met een browserfunctie voor specifieke taken).
Verschil #2 | Training en Updates: ChatGPT is getraind op een dataset die loopt tot een bepaald moment, wat betekent dat het geen toegang heeft tot informatie of gebeurtenissen die plaatsvonden na zijn laatste trainingsupdate, tenzij je expliciet naar bronnen verwijst. Perplexity.ai kan wel gebruikmaken van recentere informatie door zijn mogelijkheid om uit actuele bronnen te putten.
Verschil #3 | Interactiestijl: ChatGPT is ontworpen om conversatiegerichte interacties te bieden. De tool is in staat om op een breed scala van prompts te reageren, van informatieve vragen tot creatieve verzoeken. Perplexity.ai is gefocust op het bieden van specifieke antwoorden en inzichten op vragen, met minder nadruk op het creatieve of conversatieaspect.
Met deze verschillen in het achterhoofd, hoop ik dat de kracht van die combinatie zich nu duidelijker aftekent. Perplexity blinkt uit in het bieden van accurate, actuele antwoorden door informatie uit een breed scala aan internetbronnen te halen. Dat zorgt voor een solide, informatieve basis met betrouwbare inzichten over zo’n beetje elk denkbaar onderwerp. Dat maakt de tool een geschikte partner voor het research aspect van je tekstklus. ChatGPT, aan de andere kant, transformeert die rauwe data in geschreven teksten die moeten gaan aansluiten bij jouw publiek. Het is deze tool die de informatie tot leven wekt, zorgt voor leesbaarheid en die de boodschap overbrengt in een stijl die resoneert met de lezer. Althans.. Als jij wel de regie in handen neemt en houdt, maar daarover later meer.
Samengevat, waar Perplexity zorgt voor de diepgang en nauwkeurigheid van de content, zorgt ChatGPT voor de menselijke touch en toegankelijkheid. Deze combinatie stelt je in staat om met meer vertrouwen nóg inhoudelijker te schrijven over complexe onderwerpen. Het is de synergie tussen de actuele kennis van Perplexity en de taligheid van ChatGPT die deze duo-aanpak zo waardevol maakt voor iedereen die zijn content net even dat extra zetje wil geven.
Maar hoe dan?!
Lachen, gieren, smullen al die uitleg. En hoewel je nu de potentie van deze combinatie misschien al wat beter kunt inschatten: een concreet voorbeeld zou wel lekker zijn. Vooral ook omdat de uiteindelijke prompts die je in de tools stopt, de output maken óf kraken. Daarom ga ik in de rest van dit artikel concreet de stappen met je langs.
Stap 1: Onderwerp bepalen
Voor dit voorbeeld wil ik me richten op een artikel met vijf tips over hoe je beter kunt omgaan met je drie miljoen wachtwoorden. Ik wil daarover schrijven vanuit het perspectief van de IT Manager die er elke nacht van wakker ligt of jij en ik de boel nog wel een beetje veilig houden. Hoe beheer je de wachtwoorden? Hoe houd je ze veilig? Daarbij wil ik me richten op tips die niet door iedereen én zijn buurman al een keer zijn gegeven. Ik wil dus met een artikel komen dat een bekend onderwerp aansnijdt, zonder teveel de plat gebaande paden opnieuw te gaan verkennen.
Stap 2: Perplexity
Ik begin met de volgende prompt in Perplexity:
Waarop ik de volgende output krijg:
Bovendien geeft Perplexity me bronnen op (Seniorweb, ouch!) om verder te zoeken. Voor nu ben ik best happy met de outcome, dus ik ga door naar de volgende stap.
Stap 3: ChatGPT - Setting the stage
In ChatGPT ga ik met deze tips zorgen voor een op de doelgroep afgestemd artikel. Maar, en dat is de crux, ik ga daarmee niet meteen richting het einddoel. We zagen namelijk al dat ChatGPT tijdens jouw conversatie steeds weer bijleert. Daarom gaan we eerst een paar belangrijke zaken kaderen. Dat begint, net als in het echte leven, met een briefing.
Mijn prompt:
Ok, hierboven gebeurt best veel. Ik leg ChatGPT uit vanuit welk perspectief hij aan de slag moet én voor wie het artikel straks zinnig moet zijn. Dat deel ik in deelopdrachten, omdat pas de gefinetunede afstemming van de ene stap leidt tot goed resultaat voor de volgende stap. Daarnaast voed ik de bot met een artikel voor dezelfde doelgroep / vanuit dezelfde rol, zodat de tone of voice meteen op z’n minst straks een beetje in de buurt komt. Ook het daadwerkelijke schrijven knip ik op. Dit doe ik omdat ChatGPT anders meestal niet tot voldoende diepgang én niet tot voldoende woorden komt.
Stap 4: ChatGPT - Antwoorden geven op vraag 1 en 2
ChatGPT komt nu terug met vragen om de doelgroep verder te specificeren. Omwille van lengte, laat ik de output en input hier achterwege. De vragen die ChatGPT stelt zijn helder en hoe duidelijker jij je doelgroep voor ogen hebt, hoe beter je deze kunt beantwoorden. Dat helpt ChatGPT weer om een scherpere tekst te fabriceren.
Voor de voorbeeldtekst gebruik je de tekst die jij het meest geschikt acht: een topper die je eerder zelf hebt gefabriceerd, of misschien een tekst van een ander waar je stiekem verliefd op bent geraakt. Laten we daar echt niet te moeilijk over doen: in de laatste stap ga je de boel volledig naar je eigen hand zetten, gewoon met ouderwets handmatig schrijfwerk. Het ambacht enzo. Deze fase draait er vooral om, dat je vertrekpunt voor dat ambachtelijke werk al zo dicht mogelijk bij je eindproduct ligt. Laat daar geen misverstand over bestaan: je hebt echt nog een weg te gaan richting het eindproduct, zodra de rol van AI is uitgespeeld.
Stap 5: ChatGPT - De Outline
ChatGPT is nu klaar voor de inhoud. De outline die hij nu gaat opstellen, is uiteindelijk het geraamte van je tekst. Die moet dus helemaal kloppen, omdat je anders verder gaat bouwen op een pover fundament.
In deze use case leidt dat bij mij tot de volgende prompt:
Op basis van deze prompt komt ChatGPT dan terug met de volgende output:
Stap 6: ChatGPT - Alinea voor alinea
Het is tijd om ChatGPT groen licht te geven en alinea voor alinea te gaan schrijven. Ik vraag daarbij altijd om de introductie over te slaan. Ik heb gemerkt dat die introductie als laatste stap veel beter werkt, omdat dan de inhoud van de andere alinea’s al helemaal is afgestemd.
Wat volgt, voert te ver om hier screenshot voor screenshot op te nemen. ChatGPT komt terug met een alinea en jij komt terug met feedback. Dat kan inhoudelijke feedback zijn (‘vertel ook iets over zus en zo’), maar zal ook veel stijladvies zijn: ‘vermijd passieve zinsconstructies, tutoyeer de lezer, etc.’ Na een paar iteraties heb je al je alinea’s (om de introductie vraag je op het eind nog eens expliciet) en dan wordt echt weer de hoogste tijd voor de human touch.
Stap 7: Jij. Ja jij daar!
Wat je nu hebt is een inhoudelijk kloppend verhaal, gebaseerd op betrouwbare bronnen in een logische opzet en met taalgebruik wat al best in de buurt komt van een mens. Maar het is absoluut nog niet goed genoeg. Denk je van wel? Lees dan opnieuw. Het. Is. Niet. Goed. Genoeg. Echt niet. Nu ben jij aan zet om van deze tekst JOUW tekst te gaan maken. Daar hoef ik je niets over uit te leggen, want jij bent jij en ik niet. You got this.
Stap 8: ChatGPT - Leraar Nederlands
Heb je je eindproduct klaar? ChatGPT kan dan dienen als je leraar Nederlands. Daarvoor gebruik ik deze prompt: “Analyseer deze tekst en geef alleen de kromme zinnen en echte grammaticale of spellingsfouten terug.”
Zie je hoe ik het heb over ‘geef alleen’ de fouten terug? Dat is bewust. ChatGPT heeft anders de neiging écht te transformeren in je leraar Nederlands en komt met allerlei goedbedoelde adviezen waar je helemaal niet op zit te wachten. #mand
Stap 9: ChatGPT - Expert Review
Dit is mijn favoriete stap. Je hebt nu een eindproduct wat voor je gevoel l plaatsbaar is. Je hebt het zorgvuldig opgebouwd, herschreven en nagekeken. Maar in de laatste stap kun je ChatGPT door elke mogelijke bril naar je tekst laten kijken, om te zien waar er nog meer winst valt te behalen.
Ter inspiratie geef ik je een paar mogelijke prompts:
Bottomline: je kunt er echt zo ver mee gaan als je wilt. Jij bedenkt de bril, ChatGPT geeft je de relevante feedback. Moet je dan vervolgens alles weer aanpassen? Neen. Maar meer dan eens komen er interessante punten uit, die je helpen het geheel nét even naar een volgend niveau te tillen.
Bonustip: Door ChatGPT de juiste rol te geven, bekijk ook jijzelf weer met een andere bril naar je materiaal. Deze manier van denken én werken wordt uitgebreid beschreven in het praktische boek ‘ChatGPT als tweede brein’ van neuromarketing-expert Martin van Kranenburg. Aanrader!
Wa kost da?
Belangrijk: hoeveel financieel geld moet je stukslaan op dit scenario? Ik begin met goed nieuws. In deze use case kun je uit met de gratis versie van Perplexity. Nul euro financieel geld. Om de output uit Perplexity het best tot zijn recht te laten komen, is GPT 4 en de betaalde versie van ChatGPT vervolgens wel echt een vereiste. Doe je dat niet zul je wat diepgang en stabiliteit missen. Dat frustreert én vertraagt. De betaalde versie van ChatGPT kost je 20 euro per maand. De tijdswinst en kwaliteitswinst die deze combo je oplevert, moeten voor jou (en je baas!) die twee tientjes ruimschoots rechtvaardigen.
Een samenvattende conclusie voor op het eind, ter afsluiting.
Ik word altijd een beetje boel intens moe als er een discussie ontstaat over de eigenheid van je teksten, wanneer je gebruik maakt van ChatGPT (of andere AI-tools). En dat het maar magertjes is, als je zo’n tool nodig hebt om tot een tekst te komen. Dat je dan geen echte tekstschrijver bent en meer van zulks. Het zal allemaal. Van harte met je beschermde ambt. Blijf vooral die kroontjespen in je Pelikan 4001 Koningsblauw dippen.
Maar volgens mij gaat het hierom: je hebt de behoefte (of de opdracht) om een specifieke doelgroep te informeren en/of te motiveren. Dat wil je doen met het bieden van inspirerend inhoudelijk materiaal. Op een manier die goed wegleest. Die dus voorziet in een informatiebehoefte, die aanzet tot actie en als het even meezit ook nog een beetje entertaint.
Zullen we het dan dus ook hebben over dat eindproduct? En de beoordeling laten plaatsvinden op basis van het feit of je wel of niet in die intenties geslaagd bent? Want dat betekent dat je onderweg kritisch naar je bronnen hebt moeten kijken, dat je de output uit allerhande tools op waarde moet schatten. Dat je hebt moeten herschrijven om eigenheid aan te brengen. Dat je van alles hebt gedaan om van dat artikel echt JOUW artikel te maken. Sla je daar stappen in over? Dan prikt je lezer daar echt wel doorheen. Dus als het goed is ben je intrinsiek gemotiveerd om het beste eindproduct te realiseren. Doorloop je de stappen zorgvuldig? Dan heb je echt een combo content-knaller van de buitencategorie te pakken. Het gaat hier eens een keertje om de eindbestemming en niet om de route daar naartoe.
Laat ze maar l*llen.
We zien hun artikel einde kalenderjaar wel een keer verschijnen. ;-)
Ik ben Michel Lindenborn
en ik loods je met veel plezier door de online jungle.
Die verkenningstocht start hier:
👇
*Dit artikel bevat affiliate links.